Környezettudatosság növelése a belvárosban PDF

 

Környezettudatosság növelése a belvárosban: közösségi, társadalmi akciók szervezése a városrehabilitációs fejlesztésekhez kapcsolódóan

A program megvalósítására bevont partner: Gaja Környezetvédő Egyesület

 

A program helyszíne, és kötődése a projekt keretében tervezett fejlesztésekhez: a program főként rendezvényszervezésből, közösségi akciókból áll. Ezek a rendezvények ált. külterületen, a belvárosi akcióterületen, főképpen a felújításra kerülő Fő utca mentén és a Hiemer-ház III. üteménél valósulnak meg. A kültéren nem megrendezhető események a Hiemer-házban (II, vagy a felújítást követően a III. ütem) kerülnek megtartásra.

A városrehabilitációs fejlesztésekhez kapcsolódóan környezettudatosságra nevelő, környezeti szempontok jelentőségére felhívó kampány-jellegű programelemet valósítunk meg egyidejűleg a projekt végrehajtásával. Az egyes tevékenységek végigkísérik a projekt végrehajtását, és kapcsolódnak az infrastrukturális fejlesztésekhez. A program ütemezése és elemei:

 

 • Lokális felmelegedés - Környezettudatosságra ébresztés:

A projekt kezdetéhez igazodva egy rendezvény-sorozatot indítunk. Célja a kampányüzenetek indirekt közvetítése, az eszköz pedig, hogy a rendezvények számos olyan embert vonzanak egy közösségi térbe, akik önállóan nem érdeklődnének a téma iránt. A rendezvényen viszont olyan indirekt ingerek, üzenetek érik, melyek felkeltik az érdeklődésüket. A rendezvények mindegyike egy-egy üzenetet közvetítene, így energiatakarékosság, megújuló energiák népszerűsítése, hulladék keletkezésének megelőzése, tudatos vásárlói szokások, stb.

Ezzel egy időben indítanánk be egy nyilvános szabadegyetem előadást, melyen ismert és elismert kutatók, szakemberek tartanának előadásokat, műhelyfoglalkozásokat a célközönségnek, melynek célja, hogy az előadók, mint hiteles emberek hívnák fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontos ügy a fenntarthatóság, továbbá számos hasznos információhoz juthatnának a résztvevők.

Szintén a projekt egésze alatt működne a Lokális Felmelegedés magazin, mely 4 megjelenéssel, számonként 3000 példányba jutna el a célközönséghez.

A projekt része egy flashmob is, ami egy a helyi közösség által szervezett figyelemfelkeltő rövid demonstráció. Ennek a célja, hogy felkeltse az autósok figyelmét a gyaloglás és biciklizés előnyeire.

 • Utcai önkéntes rendezvények Nemzetközi Útilapu Tábor résztvevőivel: célunk, hogy a külföldi és a magyar fiatalok közösen ismerjék meg az önkéntes, környeztük megszebbítéséért megszervezett munkát a belvárosi akcióterületen, a Fő utcán és a környező utcákban.
 • Fenntartható, energiatakarékos fejlesztések: a projekt keretében tervezett infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódóan helyszíni bemutatók szervezése az érdeklődő lakosság és iskolás csoportok számára. A programgazda Gaja Egyesület a kivitelezést koordináló építésvezetőkkel és műszaki ellenőrökkel közösen ismerteti a „BAT”, legjobb elérhető technológia lényegét, az alkalmazott energiatakarékos megoldásokat és a műemléképület (Hiemer-ház III. üteme) felújításához kapcsolódóan a régi anyagok megőrzését és beépítését.
 • Megújuló energiás bemutatók, utcai rendezvények a belvárosi akcióterületen:
  • energiatudatosság: az otthonok energetikai adottságainak hatékony kihasználása
  • fogyasztáscsökkentő beruházások, támogatások bemutatása
  • megújuló energiaforrások alkalmazása
 • Belvárosi kerékpározás népszerűsítése, biztonságossá tétele:

Az Egyesület tulajdonát képező és a lakosság saját kerékpárjaival lehetőséget teremtünk ahhoz, hogy a belváros nevezetességeit környezetbarát módon is megismerhessék a városba látogatók. A projektelem keretében népszerűsítő akciók, rendezvények kerülnek megszervezésre.

 • Zöld Suli” konferenciát szervezünk a Hiemer-házban a város iskolásainak, pedagógusainak, az önkormányzat érintettjeinek, civil partnereinknek, elsősorban az iskolai oktatási, nevelési gyakorlatot segítve.
 • A Mobilitási Hét alkalmából programot, versenyfelhívást dolgozunk ki a város iskolái számára, előadást szervezünk a Hiemer-házban

 

 

A program honlapja   Ősfehérvár program