TELJES A HIEMER-FONT-CARAFFA TÖMB MEGÚJULÁSA

Székesfehérvár egyik legszebb pontján – a Belváros szívében – helyezkedik el a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes. Három egymást követő ütemben sikerült megteremteni a felújításhoz szükséges forrást, de 2011 novemberére elmondható: teljes egészében megújult és múltjához, valamint Székesfehérvár nevéhez méltón fogadja a látogatókat.

 


 

Az esküvők már eddig is a köznyelvben Hiemer-háznak nevezett épületben köttettek, a most megújult III. ütem révén pedig immár a gyermekek előtt is feltárul a hely, hiszen itt kap helyet a babamúzeum. Dr. Schmitt Pál, Magyarország Köztársasági elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere avatta és adta vissza ünnepélyesen a korábban közel két évtizedig romosan és üresen álló, ám mára teljesen megújult épületet a fehérváriaknak. A projekt zárórendezvényén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Dr. Molnár Ágnes államtitkár vett részt.

 

Három középkori eredetű épület „összeolvadása” eredményezte ezt az egyedülálló tömböt, melyen egyaránt felfedezhetők barokk, rokokó építészeti emlékek és modernkori megoldások. A Hiemer-Font-Caraffa ház évszázadok óta Székesfehérvár szívében áll és az első kettő után immár a harmadik traktusa is újra élettel telik meg. A befejező ütem a „Belváros rehabilitációjának folytatása” című kiemelt projekt keretében valósult meg, melyre az Önkormányzat 1.787.180.464 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A KDOP-3.1.1/D-2009-0005 azonosítószámú projekt – mely a Fő utcának és környezetének teljes megújítását is magában foglalja - költségvetése 2.182.485.968 forint, mely tartalmazza a támogatási összegen felüli 18% önkormányzati önerőt is (395 millió forint).

 

„A most ünnepélyesen és hivatalosan átadott harmadik ütemmel vált teljessé az az értékmentő munka, amit Székesfehérvár Önkormányzata még évekkel ezelőtt kezdett el. A helyi közösség erejének fokmérője, hogy mennyire figyel múltjának ittmaradt emlékeire. Azt hiszem, Székesfehérvár és a székesfehérváriak ebben most élen járnak. Elég, ha a nemrég elfogadott törvénymódosítás kapcsán a tényleg nemzetivé vált emlékhelyre gondolunk és elég, ha most itt körülnézünk. Ebben a csodálatos épületben, amiből őseink ereje árad felénk és ami a jelen mellett a jövőnek szóló üzenetünk is: értjük, őrizzük és továbbörökítjük szellemiségüket, az általuk megteremtett értékeket.” – mondta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere örömmel nyugtázta, hogy hamarosan gyermekzsivajtól lesz hangos a ház, hiszen a felújítás fő célja az volt, hogy méltó helyet találjanak a városban őrzött, páratlan Moskovszky-gyűjteménynek.

 

„A Hiemer-ház újjászületésének záróakkordja része annak a nagyszabású programnak, amely az Új Széchenyi Terv több mint 1,7 milliárdos támogatásából valósul meg.”– mondta ünnepi beszédében Dr. Molnár Ágnes fejlesztési és koordinációs államtitkár. „A fejlesztések nem csak a szépérzékünknek szólnak, hanem tudatosan növelik a városok gazdasági erejét. Segítik a kereskedelmet, a vendéglátóipart, vonzzák az üzleti befektetőket, munkahelyeket teremtenek. Az Új Széchenyi Terv keretében 148 város kap támogatást összesen 176 milliárd forint értékben.”

„Az Új Széchenyi Terv a jövő építésére születetett – mondjuk sokszor. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a gyermekeknek mentettük meg ezt a több évszázados épületet. Ők lesznek azok, akik eljönnek a babamúzeumba és csillogó szemekkel végigjárják a Hiemer-ház gyönyörű termeit. Nemes célt sikerült megvalósítani egy gazdasági összefogással, amely az Európai Unió, a magyar állam és Székesfehérvár Önkormányzata között a támogatás megítélésével köttetett. Haszonélvezői pedig azok a kisgyermekek és szüleik lesznek, akik Székesfehérvárról, vagy hazánk bármely pontjáról útra kelnek és megcsodálják az itt felhalmozott kincseket.” – emelte ki ünnepi beszédében dr. Schmitt Pál. Magyarország köztársasági elnöke egyúttal meginvitált mindenkit a babamúzeum felkeresésére.

 

A most megújult épületrészben a babamúzeum mellett még több funkció is helyet kap. A földszinten egy étterem is kialakításra került, az emeleten pedig a város egyik legszínvonalasabb rendezvényhelyszíne jött létre. Ez nemcsak a városban, hanem a régióban is vonzó lehet a szakmai szervezetek, oktatási intézmények, gazdasági társaságok részére különféle rendezvényeik lebonyolítására. Ezen túlmenően a rendezvényi lehetőségek a nemzetközi együttműködések kibővítéséhez is hozzájárulhatnak, helyt adva nemzetközi konferenciák, tájékoztató előadások megrendezésének.

 

Az ünnepélyes átadás alkalmából péntektől vasárnapig nyitva áll minden érdeklődő áll a Hiemer-Font-Caraffa épület III. üteme. A felújított épületrészekben csoportos körbevezetés indul szakmai vezetéssel mindhárom nap, a programra az épülettömb Oskola utcai bejáratánál lehet jelentkezni. Az első csoport 10 órakor indul, ezt követően 30 percenként jönnek a következő csoportok. Az utolsó csoport mindhárom napon 15 óra 30 perckor indul. A körbevezetések időtartama 20-25 perc, az épületrész bemutatását a Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Kft. idegenvezetői végzik.

 

A megvalósult III. ütem elemei:

 

  • A III. ütem megvalósítására a KDOP-3.1.1 sz. „Belváros rehabilitációjának folytatása” című pályázat keretén belül került sor, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Az épületrész összes hasznos alapterülete 932 m2.

 

  • Az építési munkákat jelentős kutatómunka, illetve régészeti feltárás előzte meg. A kivitelezés során az egyes feltárt épületrészek, falmaradványok, áthidalók mind bemutatásra kerültek.

 

  • A Hiemer-Font-Caraffa épülettömb leromlott és használhatatlan állapotban lévő Oskola u. 2-4. szám alatti része felújításra került, az épület műemléki értékeinek megőrzése mellett, az alábbi módon:
  • Az építés során az épület komplett és korszerű felújítása megtörtént (alapozási munkák, födém megerősítés, falszerkezet építés, szigetelés, hideg- meleg burkolatok, gépészeti és villanyszerelési munkák, külső közműcsatlakozások) a korhű jegyek megtartásával, hogy az épület eredeti fényében ragyoghasson.
  • Megtörtént az épület falfestéseinek és stukkóinak műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő restaurálása.
  • Elvégezték a szükséges fa-, fém- és kőrestaurálási munkákat.

 

  • Közösségi terek kerültek kialakításra:
  • A Székesfehérváron található Babamúzeum számára kiállítóterek kerültek kialakításra, a teljes nemzetközi jelentőségű gyűjtemény bemutathatósága érdekében.

Egy multifunkcionális rendezvényterem és vendégtér kialakítása is megtörtént, mely megfelel a kor elvárásainak és alkalmas változatos és sokszínű közösségi rendezvények, időszaki kiállítások, tárlatok befogadására.

 

A megvalósult III. ütem elemei:

 

·         A III. ütem megvalósítására a KDOP-3.1.1 sz. „Belváros rehabilitációjának folytatása” című pályázat keretén belül került sor, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Az épületrész összes hasznos alapterülete 932 m2.

 

·         Az építési munkákat jelentős kutatómunka, illetve régészeti feltárás előzte meg. A kivitelezés során az egyes feltárt épületrészek, falmaradványok, áthidalók mind bemutatásra kerültek.

 

·         A Hiemer-Font-Caraffa épülettömb leromlott és használhatatlan állapotban lévő Oskola u. 2-4. szám alatti része felújításra került, az épület műemléki értékeinek megőrzése mellett, az alábbi módon:

-      Az építés során az épület komplett és korszerű felújítása megtörtént (alapozási munkák, födém megerősítés, falszerkezet építés, szigetelés, hideg- meleg burkolatok, gépészeti és villanyszerelési munkák, külső közműcsatlakozások) a korhű jegyek megtartásával, hogy az épület eredeti fényében ragyoghasson.

-      Megtörtént az épület falfestéseinek és stukkóinak műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő restaurálása.

-      Elvégezték a szükséges fa-, fém- és kőrestaurálási munkákat.

 

·         Közösségi terek kerültek kialakításra:

-      A Székesfehérváron található Babamúzeum számára kiállítóterek kerültek kialakításra, a teljes nemzetközi jelentőségű gyűjtemény bemutathatósága érdekében.

Egy multifunkcionális rendezvényterem és vendégtér kialakítása is megtörtént, mely megfelel a kor elvárásainak és alkalmas változatos és sokszínű közösségi rendezvények, időszaki kiállítások, tárlatok befogadására.