Fagypont fölött kezdődik a kivitelezés

Pályázati támogatással valósítja meg Székesfehérvár Önkormányzata a több mint kétmilliárd forint összköltségű, a „Belváros rehabilitációjának folytatása” című kiemelt projektet. Ennek keretében újult meg a Hiemer-ház harmadik üteme és kezdődik most a Fő utca rekonstrukciója is két ütemben. Ezek közül az első - a viziközmű rekonstrukció - a hivatalos munkaterület átadással a mai nappal elindult.

 

 

Térkép

 

Székesfehérvár Önkormányzata 1.787.180.464 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Belváros rehabilitációjának folytatása” című kiemelt projekt megvalósítására. A projekt teljes költségvetése 2.182.485.968 forint, mely tartalmazza a támogatási összegen felüli 18%-os, azaz 395 millió forintnyi önkormányzati önerőt is.

 
 A projekt egyik fő eleme a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb III. ütemének megújulása, ami már 2011-ben befejeződött. Emellett a másik fő vonal a Fő utca rekonstrukciója. A két ütemre bontott munkálatok első része, a Fő utca ivóvízvezeték és szennyvízcsatorna kitakarás nélküli és nyílt árkos rekonstrukciója a mai nappal megkezdődött.
 
 Sikeres közbeszerzési eljárást követően 2012. január 24-én került aláírásra a kivitelezői szerződés a ”KONSTRUKTOR” Mérnöki Kft-vel és február 1-jén a munkaterület átadással hivatalosan is megkezdődtek a munkák.

 

Megbeszélés a hidegben

 

Mint a délelőtti helyszíni találkozón elhangzott: amint nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet, azonnal elkezdik a kivitelezést, hogy tartani tudják a szerződésben foglalt júniusi határidőt.

 
 A most elinduló viziközmű rekonstrukciós munkák a Juhász Gyula utca és a Mátyás király körút közötti szakaszt érintik. A beruházás során a viziközművek közül az ivóvízvezeték és a szennyvízcsatorna hálózat rekonstrukciója kezdődik meg. A Fő utcában a gerincvezetéken kívül átépítésre kerülnek a csatlakozó utcákra való rákötések a Fő utca jogi határvonaláig, valamint a Várkapu utca és az Ady Endre utca csatlakozása egy hosszabb szakaszon. Kivitelezéskor a házi bekötő vezetékek cseréje is megtörténik.
 
 A ivóvízvezetékek átépítése két szakaszra bontható. A Juhász Gyula utca - Dr. Koch László utca közötti szakaszon az átépítés nyíltárkos, ez az útburkolat elbontásával jár, míg a Marosi Arnold utca - Mátyás király körút közötti szakasz jelentős részén a rekonstrukció befűzéses technológiával készül. A Vörösmarty Színház előtti szakasz (Dr Koch László utca – Színház utca között) átépítése már korábban megtörtént. Az ingatlanok vízellátása ideiglenes vezetékekkel az építési időtartam alatt is biztosított lesz!
 
 A szennyvízcsatorna rekonstrukció szintén két ütemre bontható. Kitakarás nélküli technológiával épül a Juhász Gyula utca – Ady Endre utca, valamint az Országzászló tér - Dr. Koch László utca közötti szakasz. Nyílt árkos rekonstrukcióban pedig az Ady Endre utca – Országzászló tér, valamint a Színház utca – Mátyás király körút közötti szakasz készül. Az ingatlanok szennyvízelvezetése az építési időtartam alatt isbiztosított lesz.
 
 A munkálatok előreláthatólag 2012. júniusáig tartanak. Ezekkel párhuzamosan zajlik a Fő utca generál kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás, melynek eredményeként megkezdődik majd a kivitelezési munka II. üteme is.
 
 A pályázati támogatással megvalósuló fejlesztés célja, hogy továbbfejlessze az egységes városképet és javuljon az üzletek működési környezete. Emellett a Fő utca rekonstrukciója során elvégzett munkálatokkal megelőzhetőek az elöregedett közművek sérülése által okozott lehetséges környezeti terhelések és javulnak az üzletek működési feltételei. A vezetékek átkötési munkái során – előzetes tájékoztatás mellett - a víz- és szennyvízszolgáltatásban előfordulhatnak rövid üzemszünetek, amiért előre is elnézést kérnek. A rekonstrukciós munkák során a gyalogos közlekedés és az épületek megközelíthetősége folyamatosan biztosított lesz!