Jövő nyárra új belvárosunk lesz PDF Nyomtatás E-mail

  A városban zajló fejlesztések nem kímélik a belvárost sem. Joggal szeretnék tudni az emberek, hogyan állnak a munkálatok, mire lehet számítani. E kérdésekben a legotthonosabban Barabás Emőke városfejlesztési és városüzemeltetési igazgató mozog, ezért őt faggattuk.

 

Most milyen munkálatok folynak a Fő utcán?

 

Jelenleg az ivóvíz és szennyvíz rekonstrukció zajlik a Lakatos utcától a Mátyás király körútig. Ez egy önálló pályázati rendszer része. Szakaszosan végzik a munkákat, hogy minél kevesebb gondot okozzanak. A kivitelező a lakókat, az üzletek tulajdonosait időben tájékoztatta a munkálatok menetéről.

 

Mikor kezdődnek meg a látványos burkolatfelújítások?

 

A nagy generálpályázat a díszvilágítás elkészítése, az útburkolat és pályaszerkezet csere, a csapadékvíz-csatorna felújítása, illetve a szökőkutak kialakítása, valamint a Városház tér és Liszt Ferenc utca fugázása egy csokorban került pályáztatásra. Ennek a végső stádiumába értünk, hiszen beérkezett az utolsó kivitelezői pályázat is. A pályáztatásról szóló szigorú rendtartás miatt a pályázatokat eljuttatjuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának (KFF). A KFF emberei megvizsgálják a pályáztatás szabályosságát, és ha mindent rendben találnak, akkor kapunk egy jegyzőkönyvet tőlük. Ez alapján megkezdhetjük a szakmai döntés előkészítését, hogy javaslatot tehessünk a fehérvári közgyűlésnek arról, ki legyen a kivitelező.

 

Mikor láthatjuk a végeredményt, meddig van szükség a türelemre?

 

A pályázati határidő 2013 november vége, amikorra már a pénzügyi elszámolásnak is meg kell történnie. Ennek megfelelően 2013 nyár közepe, esetleg vége felé a fizikai megvalósítást is be kell fejeznünk.

Akkor sok jóra nem számíthatunk idén nyáron...

A mostani nyárra normális közlekedést ígérhetünk. Ha bármely pályaszerkezet kivitelezése megkezdődik, azt csak félpályásan és szakaszosan tehetik meg, hogy folyamatosan tudjuk biztosítani a lakók és a járókelők, vásárlók mozgását.

 

Időkifutásra, csúszásra ugye nem kell számítanunk?

 

Az időjárás eddig kedvezett, bár még egy tél hátra van. A tervezett Fő utcai rekonstrukció – ideális esetben – maximum féléves futamidejű lehet. Ezért azt szeretnénk, ha a pályaszerkezeti munkák még a tél beállta előtt befejeződnének, mert akkor ugyan burkolat nélküli, de közlekedésre alkalmas felületünk lenne a téli időszakra.

 

 

 

Barabás Emőke városfejlesztési és városüzemeltetési igazgató