Az emlékévre a belváros is megszépül PDF Nyomtatás E-mail

A Belvárosi lakók klubja előtt ismertette a 2013-as emlékév eseményeit Csurgai-Horváth József, az emlékév előkészítésével megbízott bizottság elnöke. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: számos olyan fejlesztést, változást terveznek jövőre, melyek igazi közösségi térré változtatják a városközpontot, és emellett az itt élők szempontjait is figyelembe veszik.


Gazdag programkínálat, méltó tisztelgés Szent István előtt

A 2013-as Szent István emlékév programja összeállt, számos rangos, nemzetközileg is jelentős eseménnyel készül a város első, szent királyunk tiszteletére. A Belvárosi lakók klubja számára 2012. november 28-án Csurgai-Horváth József, az emlékév előkészítésével megbízott bizottság elnöke ismertette a tervezett programokat. Az emlékévet díszközgyűlés nyitja meg január 4-én, mely a Városházán kezdődik, és a Nemzeti Emlékhelyen folytatódik, fáklyás tiszteletadással. Ezt követi január 5-én a Fehérvár Estély. A már hagyományosnak tekinthető jótékonysági estély fővédnökségét pedig Herczegh Anita, Magyarország államfőjének felesége vállalta el.Az emlékév gazdag programkínálatából kiemelendő a gyerekeknek és ifjúságnak szóló rendezvények, vetélkedők. Januárban Városi Diákgála, majd a IV. Fehérvári Versünnep, áprilisban a Megyei Diáknapok és az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok kívánják a városba csábítani a kisebb-nagyobb gyermekeket és családjaikat. Érdemes említeni még a Hetedhét Gyermekfesztivált, a szeptember 1-jei országos tanévnyitót, vagy a „Te vagy, aki léphet! Legyél István király!” című Élőszereplős Székesfehérvár társasjátékot.


Az emlékévben Fehérvár számos nemzetközi eseménynek is otthont ad, például az Európai Koronázóvárosok Találkozója, Fehérvárak a Kárpát-medecében találkozó, Fehérvári Ének – magyar királyok koronázó városainak találkozója, Lovagrendek találkozója, Regionális katonazenekari fesztivál, vagy a nemzetközi bélyegkiállítás. A hagyományosnak számító fehérvári kultúrprogramok is új színnel gazdagodnak az emlékévben, várhatóan nagyobb érdeklődés kíséri a Harmonia Albensis, Tűzzel-vassal fesztivál, vagy például a FEZEN programokat. Számos érdekes kiállítás, szakmai program is várja majd a városba látogatókat: Prohászka Ottokár, Csitáry G. Emil életének mozzanatait feldolgozó tárlatok; illetve a Szent István-kultusszal foglalkozó, 2012-ben elindult szakmai rendezvénysorozat is folytatódik.A legjelentősebb rendezvények természetesen augusztushoz köthetők. 14-én ünnepélyesen fogadják Fehérváron a Szent Jobbot, és átadásra kerül a megújult Fő utca. 16-án ünnepi közgyűléssel emlékezik meg a város államalapító királyunkra, 18-án kerül megtartásra a 1938. évi székesfehérvári országgyűlés emlékrendezvénye.

Csurgai-Horváth József elmondta: az emlékév tervezése során a Polgármesteri Hivatal aktívan együttműködött az egyházi vezetőkkel, civilekkel, valamint a honvédséggel. A város mellett ezen szervezetek is is számos jelentős programot terveznek 2013-ra.

Megújuló Fő utca, új közösségi terek

Cser-Palkovics András ismertette a városvezetés további terveit, melyek meghatározóak lehetnek nemcsak a belvárosban élők, hanem a városi lakosság számára 2013 után is. Január első napjaiban megkezdődnek az útfelújítási munkálatok a Fő utca mentén, melyek a tervek szerint június végére fejeződnek be. A felújítást követően nemcsak páratlan Fő utcával gazdagodik a város, hanem új terek is létrejönnek: a Magyar Király szálló előtti téren megszűnik a parkolás, és közösségi funkciókra, események befogadására alkalmas lesz a tér. További városi tereket is szeretnének kijelölni rendezvények megtartására, ezzel tehermentesítve a Városház teret (pl. Alba Plaza előtti tér, Szent István tér).

 


A polgármester beszélt a belváros összekötéséről a Zichy ligettel, mely közlekedési szempontból körültekintően kezelendő, de alternatív útvonalakkal megoldható, hogy gyalogos forgalom számára legyen fenntartva a Mátyás körút kis szakasza. Kísérleti jelleggel, rövid időre 2013 folyamán már megpróbálják megvalósítani az említett változtatást.

Apróbb, de szimbolikus jelentőségű változtatásokat is fontolgat a városvezetés, amikor meglévő köztéri alkotások helyszíneinek újragondolására kérik – többek közt – a lakosságot. Nem biztos, hogy minden szobor stílusának és értékeinek megfelelő helyen van jelenleg, elképzelhető, hogy egyes köztéri alkotások új helyszínt kapnak, és helyükre újak kerülhetnek. Mint minden fontos várostervezési kérdésben, a fentiekben is várják a lakosság észrevételeit, és örömmel fogadják az együttműködési szándékot – jelentette ki Cser-Palkovics András.