Új burkolat, szökőkút és világítás PDF Nyomtatás E-mail

Befejező szakaszához érkezik az utóbbi évek egyik legjelentősebb beruházása, a Fő utca rekonstrukciója Székesfehérváron. A munkaterület átadás-átvételi eljárására hétfőn került sor. Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Égi Tamás alpolgármester, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője is részt vett a szakemberekkel közös bejáráson. Az idei év első felében megvalósul a Fő utca díszburkolatának, a csapadékvíz elvezetésének, valamint díszkivilágításának kivitelezése.

 

 

„Régóta várják a fehérváriak, hogy az elvégzett közműcserék és régészeti feltárással kapcsolatos munkákat követően megkezdődjön a burkolat cseréje is a Fő utcán. Nekünk ez a városunk szíve. Amikor átadjuk a Fő utcát, akkor kérjük, hogy azzal a féltő gondossággal vegyék át és végezzék ezt a munkát a kivitelezők, hogy a fehérváriak ezt a területet szeretik és a Belváros nemcsak a fehérváriaknak fontos, hiszen ez a hely az ország történelmi fővárosának központja.” - mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki szimbolikusnak nevezte, hogy Szent István Emlékévben kerül sor a felújítási munkák elvégzésére. Székesfehérvár polgármestere jó munkát kívánt a kivitelezőknek, valamint türelmet kért a Belvárosban élőktől és a Belvárosba látogatóktól a következő hetekre, hónapokra.

 

 

Barabás Emőke Városfejlesztési és Városüzemeltetési igazgató elmondta, hogy összetett feladat a Fő utca rekonstrukciója. A második ütem a díszvilágítást is magában foglalja, a Fő utca mentén több homlokzat kerül megvilágításra burkolatba süllyesztett lámpatestekkel, vagy kandelláberekre szerelt reflektorokkal.  A Városház téren és a Liszt Ferenc utcában a kockakő burkolatot járhatóbbá teszik, újrafugázzák. Barabás Emőke kiemelte, hogy az ivóvíz és szennyvízrekonstrukció már korábban elkészült.

 

 

Égi Tamás alpolgármester, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője szerint a Belváros lakói mellett az egész város nagy várakozással tekint a Fő utca rekonstrukciójának befejezését jelentő munkálatokra. A lakóktól türelmet kért a munkálatok idejére, a beruházót pedig arra kérte, hogy fokozottan figyeljen arra, hogy a város működése zavartalan legyen. A Belvárosban élőket folyamatosan értesítik majd arról, hogy milyen szakszon milyen munkák zajlanak és mikor fejeződnek be.

 

 

Székesfehérvár Önkormányzata 1.787.180.464 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Belváros rehabilitációjának folytatása” című kiemelt projekt megvalósítására. A projekt teljes költségvetése 2.182.485.968 forint, amely tartalmazza a támogatási összegen felüli 18%-os, azaz 395 millió forintnyi önkormányzati önerőt is. A projekt egyik fő eleme, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb III. ütemének megújulása már 2011-ben befejeződött. Emellett a másik fő vonal a Fő utca rekonstrukciója. A két ütemre bontott munkálatok első része, a Fő utca ivóvízvezeték és szennyvízcsatorna kitakarás nélküli és nyílt árkos rekonstrukciója az elmúlt év nyarán befejeződött.

A Fő utca rekonstrukciójának második, befejező szakasza a leglátványosabb mind a munkálatok, mind az eredményt illetően. A közel fél évig tartó munkák során nyolcezer négyzetméternyi gránitburkolatot raknak le, továbbá több mint 5000 m2-en a már meglévő kiskockakő burkolat hibajavítása és fugázása is megtörténik.

A felújítással érintett szakaszon a csapadék csatornát is átépítik, amelynek hossza meghaladja a 300 métert. A Fő utcát két burkolatba süllyesztett szökőkút, valamint mintegy 50 darab növénykazetta és újonnan telepített fák is díszítik majd. Az építéssel érintett területen több mint 1000 folyóméteren dekoratív világítást helyeznek el burkolatba süllyesztve. A díszvilágítás kiépítése során megközelítőleg 70 darab lámpatestet helyeznek el a homlokzaton vagy süllyesztenek a járdafelületbe. A munkálatok várhatóan június végén fejeződnek majd be.