2013 a belvárosi fejlesztések esztendője PDF Nyomtatás E-mail

Székesfehérvár – A Hiemer-ház már megszépült, a Fő utca felújításával pedig idén tovább folytatódik a „Belváros rehabilitációjának folytatása” elnevezésű projekt. Mint Égi Tamás, a körzet önkormányzati képviselője kiemelte, fejlesztések szempontjából idén a belváros kiemelt területnek számít.

 

 

- A történelmi belvárost és közvetlen környezetét szinte minden fehérvári  rendszeresen felkeresi, a hozzánk érkező vendégeknek is ezt az arcunkat mutatjuk. Ezért is fontos, hogy sikeresen lezáruljon a belváros-rehabilitációs program, amelynek keretében először a Hiemer-ház felújítása készült el, most pedig a Fő utcán és a Városház téren zajlik a munka - emelte ki az alpolgármester.

 

 

Égi Tamás arról is beszélt, hogy a Fő utca felújításába átemelték a nem megvalósított Királyi Séta projekt számos elemét: az utcabútorok, zöld növények mellett a belvárosi házak díszkivilágítása is megvalósul, ezek költségét az önkormányzat önerőből állja. Jelenleg már zajlik a Városház téri burkolat szintbe hozása, ezt követi a kiskockakövek közti rések műgyantával történő kifugázása, s várhatóan áprilisban a ledes indamotívum is a helyére kerül a Városház téren. A  Fő utca kiemelt járdaszintjét és a középen vezető utat egy szintbe kell hozni, erre jönnek rá a gránitlapok. Égi Tamás szerint a munka akkor fejeződik be igazán, ha sikerül majd később a becsatlakozó utcákon is kiépíteni a díszburkolatot.

A Piac téri leomlott várfalat is felújítják, mint ahogy a várkörúti szakasz is rekonstrukción esik át. Előbbi esetében megnyitják a parkot, így a zöldfelület növekszik, s  új padokat is elhelyeznek.

- Tavaly megvalósítottuk a Petőfi utca mozi melletti szakaszának újraaszfaltozását, jól használható parkolók kiépítését, idén az alsó útszakasz felújítására nyolcmillió forintot szánunk. Nyár környékén írja alá az állam és Fehérvár az adósságkonszolidációról szóló szerződést, aminek hatásaként újabb források szabadulnak fel, szeretnénk  egy részéből újabb útfelújítási programot indítani. Idén felújítjuk a Szent János köz csapadékcsatornáját, megtörténik a Basa és a Bástya utca szennyvíz- és csapadékelvezetésének leválasztása is - tette hozzá Égi Tamás.

 

- Az önkormányzat vissza nem térítendő támogatással és kamatmentes kölcsönnel is segíti azokat a lakóközösségeket, amkik a tágan vett belvárosban élnek, s akik homlokzati, vagy tetőszerkezeti felújítást szeretnének elvégezni. A beruházások egyharmadára lehet pályázatot benyújtani – emelte ki az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

A Városgondnokság is tervez beruházásokat a körzetben: elsősorban játszóterek megújítását, valamint kisebb út-, járda-, illetve parkoló-javításokat terveznek. Ebből a keretből támogatható a zárható hulladéktárolók kialakítása is, ami akkor lesz igazán fontos, amikor különválik a magánszféra és a kereskedelmi szféra szemétszállítása – tette hozzá a képviselő.
Égi Tamás végezetül a lakosság türelmét kérte a Fő utca felújítása kapcsán, valamint a 2013-as Szent István Emlékévhez kapcsolódó nyári nagyrendezvények idejére.