Várhatóan augusztus 15-én avatják .. PDF Nyomtatás E-mail

  .... a megszépült Fő utcát.

 

 

Cser-Palkovics András polgármester és Szűcs István, a Vemévszer igazgatójának vezetésével bejárást tartottak június 22-én szombat délelőtt az önkormányzat és a kivitelező cég szakemberei a szépülő Fő utcán. A legfontosabb hír, hogy most már egyfolytában, elzárások, területlehatárolások nélkül végigjárható a Fő utca. Ezt hangsúlyozta kérdésünkre a város polgármestere is, aki kiemelt, a június 30-ai határidőig elkészül a teljes térburkolás, a növénykazetták is. Az utcabútorok azonban csak július elején-közepén kerülnek a helyükre, ennek oka az, hogy a város utolsó pillanatban egy magasabb minőségű, több anyagi ráfordítással járó utcaburkolatot rendelt meg: a fa ülőfelülettel rendelkező padok jobban illenek a megszépült környezetbe az eredetileg tervezett fém ülőalkalmatosságok helyett. A szökőkutak körül például ívelt utcabútorok lesznek, így azokat körbe lehet majd ülni.

Mint elhangzott: a kőburkolat lerakása néhány csatlakozó és keresztező utca (Szent János köz, Ady Endre utca, Bástya utca, Országzászló tér, dr. Koch László utca, Marosi Arnold utca) kivételével mindenhol elkészült. A kőburkolat szabása az indavonalak, az aknák, a növénykazetták körül, valamint a homlokzatok előtt még folyamatban van. A várfal burkolatban történő megjelenítése a rondella kivételével elkészült. Ez igen látványosan hívja majd fel a figyelmet az egykori várfal vonalára.

A Fő utcán lévő kandeláberek fele felújításra került, visszatelepítésük megtörtént. Az inda-világítás – amely teljesen magyar innováció és hazánkban kifejlesztett technológia – a Juhász Gyula közben, valamint a Városház tér-Juhász Gyula köz–Országalma közötti szakaszon elkészült, a további kijelölés a Szent János közig megtörtént.

Elkészül a Belváros teljes díszvilágítása is. Ennek keretében az alábbi műemléki védettségű épületek és köztéri alkotások kapnak külön megvilágítást:

- Nepomuki Szent János templom,

- Jezsuita-pálos-ciszterci rendház,

- Mátyás-emlékmű,

- Fekete Sas Patikamúzeum,

- Varkocs György szobra,

- Magyar Király Szálló,

- Fő utca 13. számú épület.

 

A megújult Fő utca ünnepélyes átadására a Szent István Emlékév keretében szervezett augusztusi programsorozat részeként, várhatóan augusztus 15-én kerül sor.