Miénk itt a tér! PDF Nyomtatás E-mail

7 helyszínen 40 programmal ünnepli a város a megújult Fő utcát

Igazi népünnepély keretében adják át augusztus 15-én a megújult székesfehérvári Fő utcát. A 2013-as Szent István Emlékév egyik legjelentősebb beruházása a napokban fejeződött be, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának szándéka szerint méltó módon, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló, reggeltől estig tartó programkavalkádon ünnepelheti a város a sétálóutca létrejöttét.

 


Égi Tamás alpolgármester, a Belváros önkormányzati képviselője, Brájer Éva alpolgármester, valamint Pisch Norbert, a programokat szervező Art Kulturális Egyesület elnöke sajtótájékoztatón ismertették a részleteket, és invitáltálták a lakosságot a rendezvénysorozatra.

 

A Fő utca felújítása olyan nagyberuházása volt az Emlékévnek, melynek fontosságát senki sem kérdőjelezhette meg. A városlakók vágya és igénye volt egy olyan belvárosi sétálóutca kialakítása, amely rendezett, tiszta környezetet, illetve nyitott és kényelmes közösségi tereket kínál. A burkolatba beépített, európai szinten egyedülálló indamotívumok kivételes külsőt kölcsönöznek a Belvárosnak. „Örömünkre szolgál, hogy a hivatalos átadást megelőzően, az elmúlt napokban a polgárok már birtokba vették az új Fő utcát. Szeretettel várunk minden székesfehérvárit és érdeklődőt az augusztus 15-i, reggel 9 órától éjjelig tartó ünnepi programsorozatra, melynek keretében minden korosztály talál szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget! Ünnepeljük együtt az új Belvárosunkat!” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Égi Tamás alpolgármester. A terület önkormányzati képviselője megköszönte a Belvárosban lakók türelmét és megértését, melyet a felújítás ideje alatt tanúsítottak.

 

„A 2013-as Szent István Emlékévben számos rangos, kiemelt eseményre került és kerül sor, a jövő csütörtöki program során azonban átadhatjuk magunkat az önfeledt szórakozásnak, a kikapcsolódásnak! Az egész napos rendezvénysorozat fénypontjaként 21.45 órakor Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András a színpadon elhelyezett kapcsolóval hozza működésbe az innováció jegyében elkészült, Európában egyedülálló indamotívumos világítást. A későbbiek során keressük azokat a lehetőségeket, hogy miként tudnánk még színesebbé, mutatósabbá tenni a barokk Belvárosunkhoz illő fényeket.” – nyilatkozta Brájer Éva alpolgármester. Elmondta, hogy a régóta áhított, fényjátékkal ellátott belvárosi szökőkutak zenélni is tudnak.  Csütörtöktől vasárnapig, délelőtt 11 órától körülbelül óránként hallhatja a közönség a nyolcféle, váltakozva használt dallamjátékot, melyeket összehangolnak a Kossuth udvar órajátékának időpontjaival. A szökőkutak vizét novembertől áprilisig leengedik, jövő tavasszal pedig a lakosság véleményét, javaslatait is kikérik az aláfestő zenékkel kapcsolatban.  Brájer Éva hozzátette: a Fő utca avatásának programjaival szeretnének megszólítani minden korosztályt, hiszen a kisgyermekektől az idősebbekig mindenki talál könnyed és izgalmas kikapcsolódási lehetőséget.

 

 

Augusztus 15-én, 7 helyszínen, 15 órán át 37 program várja a székesfehérváriakat a Fő utcán és a Zichy ligetben. Pisch Norbert, a programokat szervező ART Kulturális Egyesület elnöke hangsúlyozta: „Elsősorban az éreztük feladatunknak, hogy a város XXI. századi Fő utcáját megtöltsük XXI. századi rendezvényekkel. Minden korcsport megtalálja a számára leginkább tetsző rendezvényt. Délelőtt elsősorban a gyerekekre koncentrálunk, számukra a Mátyás szobornál elhelyezett mini színpadon várhatóak bábjátékok, koncertek, és lesz alkotósarok is. A Vörösmarty Színháznál található Vörösmarty Pódiumon beszélgetések zajlanak majd neves, érdekes személyiségekkel. A műsorsorozat első vendége lesz dr. Cser-Palkovics András polgármester. Kora délután, a Ciszterci templomtól a teátrumig még inkább kiszélesítjük a programsorozatot, számos színpadi esemény, koncertek, bemutatók várják a székesfehérváriakat." A következő napokban valamennyi székesfehérvári háztartásba eljuttatják a FehérVár című hetilap különkiadását, amely részletesen tartalmazza az augusztus 14-25-e között zajló Székesfehérvári Királyi Napok rendezvényeit, többek között a „Miénk itt a tér! – a Fő utca életre kel” című programot.

forrás: szekesfehervar.hu