Elkészült a Fő utca PDF Nyomtatás E-mail

Több éves Belváros-rehabilitációs projekt zárul le

 

Elkészült a Fő utca felújítása Székesfehérváron. A városlakók egész napos, látványos ünnepség keretében vehetik birtokba a Belváros szívét. A Fő utcát két burkolatba süllyesztett szökőkút, valamint 44 növénykazetta és ugyanennyi újonnan telepített fa is díszíti és egyedi, magyar fejlesztésű dekoratív világítást helyeztek el burkolatba süllyesztve. A pihenésre vágyókat 47 pad várja a felújított Fő utcán.

 


„Régóta, sok ember dolgozott a Belváros rehabilitációján, amelyhez a Hiemer-ház, korábban elkészült felújítása is hozzátartozik.” – emlékeztetett Székesfehérvár polgármestere, aki kiemelte, hogy a fehérváriak már hetekkel ezelőtt birtokba vették a megújult Fő utcát, közösségi térként használják, ezzel vége annak a korszaknak, amikor a hétköznapokon kihalt Belváros képe fogadta a városban élőket és az idelátogatókat. „A felújítás után az a dolgunk, hogy vigyázzuk és óvjuk Fehérvár szívét” – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András polgármester.
Égi Tamás alpolgármester, a Belváros önkormányzati képviselője azt emelte ki a Fő utca felújítása kapcsán, hogy fantasztikus változáson ment keresztül a Belváros és a város szíve, a Fő utca, ami kopottas volt ez elmúlt években. Hozzátette, hogy a Fő utca rekonstrukciójával nem ért véget a Belváros felújítása, mivel a környező utcák is megújulnak.

A munkaterületet 2013. január elején vette át a kivitelező, mellyel megkezdődött a Fő utca rekonstrukciójának látványos szakasza Székesfehérváron. A munkák során 8000 négyzetméternyi gránitburkolatot raktak le, továbbá több mint 5000 négyzetméteren a már meglévő kiskockakő burkolat hibajavítása és fugázása is megtörtént.
Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője felidézte azokat az éveket, amikor a Püspöki Palota oldala még parkoló volt és buszok suhantak el az Országalma mellett. "Ma egy európai város látképe fogadja az ide látogatókat és a Fő utcán sem járnak már buszok, hanem sétáló családok és szökőkutak töltik be a közösségi teret." - tette hozzá.

A felújítással érintett szakaszon, több mint 300 méter hosszan átépítették a csapadék csatornát. A Fő utcát két burkolatba süllyesztett szökőkút, valamint 44 növénykazetta és ugyanennyi újonnan telepített fa is díszíti.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 1.787.180.464 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Belváros rehabilitációjának folytatása” című kiemelt projekt megvalósítására. A teljes költségvetés 2.182.485.968 forint, amely tartalmazza a támogatási összegen felüli 18% önkormányzati önerőt is, ez mintegy 395 millió forintot jelent. A projekt egyik fő eleme a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb III. ütemének rekonstrukciója, ezen belül étterem, rendezvényterem és a Babamúzeum kialakítása volt. A több évig tartó projekt zárásaként végezték el a Fő utca rekonstrukcióját.

Az építéssel érintett területen 1340 folyóméteren egyedi, magyar fejlesztésű dekoratív világítást helyeztek el a burkolatba süllyesztve.
Barabás Emőke, városfejlesztési és városüzemeltetési igazgató köszönetet mondott azoknak, akik segítették a nagyszabású munkálatokat. Kiemelte, hogy a műemléki környezetben végzett fejlesztés teljesen más kihívásokat jelent, mint a zöldmezős beruházás, komoly dilemmát jelentett például a Hiemer-ház esetében, hogy érdemes-e kizárólag archaizálni, vagy bele lehet –e vinni jelzésértékűen a mai kort is a rekonstrukcióba. A Fő utca felújítása kapcsán megjegyezte, hogy plusz forrásokat is biztosított a város annak érdekében, hogy tökéletes látvány fogadja a járókelőket.