Hogy sokáig szép lehessen... PDF Nyomtatás E-mail

Új, mindent látó kamerákat telepítettek a Belvárosba

Öt új, nagyfelbontású térfigyelő kamerát helyeztek ki Székesfehérvár Belvárosába, amelynek célja, a közbiztonság javítása. A rendszert az Önkormányzati Informatikai Non-profit Kft. működteti, a kamerák figyelésének megszervezését viszont a Közterület-felügyelet látja el.

Égi Tamás alpolgármester nagyon örül annak, hogy a megújult Fő utcán pezseg az élet. Ezzel párhuzamosan azonban a közbiztonság növelésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A járőröző közterület-felügyelők és rendőrök mellett az új Fő utca öt pontjára új, nagyfelbontású kamerát helyezték ki, amelyek éjjel-nappal rögzítik a belváros minden pillanatát.

 

„A tapasztalatok és a statisztikák azt mutatják, a kameráknak visszatartó erejük van, másrészt például a rongálások vagy a bűncselekmények miatt szeretnénk, ha a képeken szereplők felismerhetőek legyenek.”- fejtette ki az alpolgármester, aki szerint a térfigyelő rendszert a Fő utcára illetéktelenül behajtó autósokkal szemben és a szórakozóhelyek nyitva tartásának ellenőrzésekor is lehet alkalmazni.

 


Az új térfigyelő kamerák közül kettőt a Vörösmarty Színházon, egyet a Városház tér 2. számú épületen, egyet a Fő utcai könyvesbolton helyeztek el, és még egyet a KIND Halláscentrum falára is fognak telepíteni.

 

Barabás Tibor, az Önkormányzati Informatikai Non-profit Kft ügyvezető igazgatója elmondta, a cég a nyár elején vette át a városi térfigyelő kamerák üzemeltetését, amelynek során megállapították, hogy az eszközök az életük kenyerét már megették.„Olyan új magyar fejlesztésű szoftvert vásároltunk, amely bővíthető és a régi kamerákhoz is hozzáigazítható. Ezen kívül négy full HD-s és egy normál képminőségű kamerát helyeztünk el a Fő utcán.”- jegyezte meg az igazgató.

 


A kameráknak olyan jó a képminősége, hogy utólag is lehet azonosítani például a rongálókat, vagy azokat az autósokat, akik illetételenül hajtanak be a Fő utcára.

 

A távvezérelhető kameraképeket csak szolgálatban levő rendőrök és munkaidőben közterület-felügyelők tekinthetik meg. A jogszabályok miatt a felvételeket öt napig tárolják majd a tervek szerint az október közepéig felálló térfigyelő központban. A következő években tovább bővül majd a rendszer, hiszen a „Szociális város-rehabilitáció Szárazréten” projekt keretében tíz, és a Koronás Parkba is körülbelül ugyanennyi kamerát helyeznek ki.